В 3:00 часа сутринта на 25 Март  (Неделя) преместете часовниците си

...
В 3:00 часа сутринта на 25 Март  (Неделя) преместете часовниците си
Коментари Харесай

Ето какво трябва да знаем за смяната на времето

В 3:00 часа сутринта на 25 Март  (Неделя) преместете часовниците си 1 (един) час напред. Отнася се за живеещите на територията на Република България.

На този ден спим 1 час по-малко.

Съвети за наспиване

За да влезете по-лесно в режим на работа и да се наспите на другия ден – Понеделник, на 26.3 Неделя станете 1-2 часа по-рано от нормалното. Така ще спите 2 – 3 часа по-малко. Това евентуално ще ви накара да заспите по-рано вечерта и по този начин имате по-голям късмет за наспиване за идващия работен / образователен ден.
Спортувайте с цел да се изморите. Така ще можете да заспите по-рано и вероятно да се наспите за другия ден.

 

 

Ето какво би трябвало да знаем:

В 3.00 часа на 25 март за поредна година България ще премине от зимно към лятно часово време . За първи път у нас лятното часово време се вкарва през 1979 година, а за първи път в Европа това става през 1916 година Смяната на зимното с лятно часово време е почнала преди 100 години,  с цел да се пести електрическа енергия и енергоносители , само че и да се употребява повече светлата част на деня, напомни проф. Пимпирев. Той добави, че промяна в часовото време се прави  освен в Европа, само че в Съединени американски щати, Канада и в доста страни в Азия .

Като академик, който непрестанно минава през часовите пояси на Земята, считам, че е  несериозно да се твърди, че един час промяна във времето въздейства върху здравето на хората , твърди проф. Пимпирев. Сега светът е " толкоз отворен ", че смяна с един час, не може да ни се отрази отрицателно, означи той.

Като академик, който непрестанно минава през часовите пояси на Земята, считам, че е  несериозно да се твърди, че един час промяна във времето въздейства върху здравето на хората , съобщи проф. Пимпирев. Сега светът е " толкоз отворен ", че смяна с един час, не може да ни се отрази отрицателно, означи той.

Според проф. Пимпирев в днешното време, в което се употребяват доста и разнообразни технологии,  към този момент е противоречиво дали в действителност се пести електроенергия  при промяната на зимното с лятното часово време. Заради това учени оспорват тази промяна на часовото време, само че въпреки всичко това е световно решение - на Европейския съюз, означи ученият.

Възможността посредством промяната на часовото време да се удължи деня е добра, сподели проф. Христо Пимпирев. Даже и да не се пести към този момент електрическа енергия считам, че е хубаво, когато в България през лятото е ярко до 21.30 часа, означи той.  По-дългият ден дава повече благоприятни условия за вътрешна сила на хората , тъй като могат да прекарват повече време измежду природата и това е потребно, уточни проф. Пимпирев.

Той означи, че  по-дългото слънчево греене се отразява позитивно на човешката душeвност . При по-дълъг ден хората имат повече жизнеспособност и имат по-големи благоприятни условия да оползотворяват времето си, в това число и на открито измежду природата. Когато нощта е по-дълга от деня, хората са принудени да стоят повече в затворени пространства и това работи отрицателно на душeвността им, сподели проф. Христо Пимпирев. 

Дарик

Макар това да е нещо, което се случва всяка година по два пъти, организмът ни продължава да се въздейства отрицателно от смяната, счита доктор Герев. Здравите хора се нуждаят от най-малко една седмица, с цел да влязат в естествен ритм, а за тези, които имат никакви хронични проблеми, " настройката " може да отнеме и две седмици.

" Проучване на Шведския кралски медицински институт е открило още преди години, че в понеделника след промяната на часовото време броят на потърсилите незабавна кардиологична помощ нараства с 50%. Това са аритмии, съмнения на кръвното налягане, гръдна болежка. Когато съм приказвал с наши кардиолози, първоначално те не повярваха на статистиката, само че след това се убедиха, че и у нас е по този начин ", изясни доктор Герев.

Според изследванията по-безобидно за здравето ни е преместването на стрелките с час обратно, когато се връщаме към астрономическо време. Преминаването към лятното време, което следва да се случи обаче, усилва риска от произшествия.

" Горещо предлагам хората, които одобряват медикаменти, да изместват всекидневието си с по 10 минути дневно за по-лесно справяне със напрежението. Една по-плавна акомодация може да ограничи риска от здравословни проблеми ", безапелационен е доктор Герев, написа Пик бг.

 

Въртенето на стрелките е публично въведено в Европа през 1976 година по искане на Франция. Англия обаче е първата страна, която го ползва още през 1908 г. Целта била да се употребява по-активно дневната светлина и да се икономиса ток. 

Смяната на времето е изключително известна в зоните с сдържан климат, където светлата част на деня има огромни съмнения през другите сезони.

У нас тази процедура е въведена през 1979 година с разпореждане на Министерския съвет. Според него тогава - на 1 април, часовниците се поправят с един час напред, а на 1 октомври с един час обратно. А от 1997 година към този момент сменяме времето рано сутринта в последната неделя на март и в последната на октомври. 

От въвеждането на актуалното " лятно " и " зимно " часово време при започване на XX в., доста страни превъртат часовника с час напред напролет и го връщат назад обратно с час през есента. Това което следва да ни се случи в ранните часове на тази неделя, 30 март.

Тази процедура обаче минава за много противоречива и се разисква разпалено както от елементарните хора, по този начин и от политиците по целия свят. Обясняваме в резюме преимуществата и минусите.

Предимствата на лятното часово време

Много хора се радват на спомагателния час дневна светлина следобяд, тъй като работят до късно, вършат тренировки вечер или би трябвало да се занимават с домашен отговорности навън - да косят тревата, да работят в градината, да поправят прозорци или покриви, да санират фасади и така нататък

Други споделят, че лятното часово време е обвързвано с понижаване на броя произшествия по пътищата. Съвместно проучване на Transport Research Laboratory и Лондонския лицей твърди, че по-малко хора умират или получават контузии при пътни произшествия, в случай че единият час дневна светлина се трансферира от сутринта към следобеда. Изследването е обвързвано с въвеждането на така наречен Single/Double Summer Time (SDST) във Англия, където политиците, наедно с обществеността, показват мнението по концепцията за продължен режим на лятно часово време.

Някои хора също считат, че спомагателният час дневна светлина през следобеда дава на децата повече време за другарство с родители, които работят или учат денем. Според поддръжниците на лятното време, то дава на фамилиите повече време за социализиране или хранене на открито дружно.

Други настояват, че увеличеното време за отмора на ярко им дава късмет да се отдават на занимания и спорт, като плуване, сърф или тенис, след дълъг ден на работа или обучение. Според американската преса, поради лятното часово време, голфърите в Лас Крусес, Ню Мексико (САЩ) са отивали на игрището по-късно денем и са оставали до по-късно вечерта.

Естествено, има и причини, че лятното часово време понижава потреблението на електричество и предизвиква енергийната успеваемост.

Тезата за енергийна успеваемост

В страни като Канада, Куба, Чили, Аржентина, Мексико и Съединени американски щати, както и в много европейски страни, лятното часово време се употребява като метод за икономисване на сила, изключително поради повишеното търсене на електричество и природен газ.

Медии и политици настойчиво повтарят, че спомагателният час следобяд понижава спиранията на тока и други отводи на електрическата система, които се случват най-често вечер, при огромно натоварване. Други споделят, че това кара хората да прекарват повече време отвън къщи, което понижава потребността от изкуствено осветяване, както и използването на домашен електроуреди.

Лятното часово време, съгласно публични статистики, към този момент е осигурило към 1-процентно понижение на енергопотреблението в Бразилия. Според отчет от 2004 на японския Център за работливост в социално-икономическото развиване, озаглавен " Лятното часово време като средство за структурна промяна в метода на живот ", въртенето на часовника напред води до световно понижаване на излъчванията на въглероден двуокис с към 400 000 тона и до икономисване на сила - до 930 000 милиона литра изкопаеми горива - в кратковременен проект.

В дълготраен проект по-светлите вечери намалявали и джебчийските обири с към 10 на 100. Според създателите на проучването, лятното часово време спомага за основаване на по-загрижено за околната среда общество, което повече се замисляло за пестенето на сила.

Не е ли цялото това икономисване на сила чист мит?

Комисията по енергетика на щата Калифорния разгласява отчета " Статистически разбор на резултата от лятното часово време върху енергопотреблението ". И съгласно този отчет, удължаването в Съединени американски щати на лятното часово време (което там се вкарва още в първата седмица на март!) не е имало съвсем никакъв сериозен резултат върху потреблението на електрическа енергия в щата.

Пак от същата комисия идва и различен отчет - " Пестене на електричество от лятното часово време ", оповестен през 2007. Докладът открива, че няма ясни доказателства, потвърждаващи тезата, че се употребява по-малко електричество поради по-ранното започване на лятното часово време, а даже съгласно някои данни е допустимо и да има леко нарастване.

Изследване на американски университет демонстрира още, че въвеждането на лятно часово време би коствало на семействата в Индиана към $8.6 млн. в сметки за електричество годишно. Изследването дефинира обществените разноски на повишените излъчвания на парникови газове - вариращи като стойност от $1.6 до $5.3 млн. годишно.

Според учените понижената стойност на осветлението през следобеда по време на лятното часово време се компенсира от по-високите разноски за климатици в горещите следобеди и увеличените разноски за отопление в студените сутрини.

Ръст на туризма

И въпреки всичко доста туроператори по света имат вяра, че лятното часово време обезпечава растеж на приходите за туристическата промишленост. Според обява в Belfast Telegraph завъртането на часовниците, осигуряващо спомагателен час слънце вечер, носи на Северна Ирландия най-малко 6.34 млн. лири годишно от туризъм.

Допълнителният час в края на деня усилва престоя на туристите навън и носи спомагателни 2% приходи на локалния бизнес. Туроператорите във Англия също настояват, че лятното часово време усилва туристите и носи спомагателни милиони лири годишно, защото спомагателното ярко време през следобеда удължава туристическия сезон.

В Австралия щатът Нов Южен Уелс оповести, че спомагателните четири седмици лятно часово време през летния интервал биха имали позитивен стопански резултат за град Сидни и за целия щат. Според австралийските политици по този начин туристите биват насърчени да остават на открито до по-късно, да харчат повече пари и да посещават повече туристически местоположения. Д

опълнителното време вечер ускорява и опциите за обвързваните с туризма бизнеси като търговията, хотелиерството и превоза, както и е от изгода за фестивали и събития.

В австралийския щат Куинсланд царува същинска война сред съперници и поддръжници на концепцията за въвеждане отначало на лятното часово време. Решението то да бъде отхвърлено провокира яд измежду водачите на туристическата промишленост в щата, които настояват, че това ще донесе многомилионни загуби. Щатът организира референдум по въпроса за лятното часово време през 2007, в който болшинството от селските райони се опълчиха на въвеждането му.

За сметка на това 69% от жителите и 72% от фирмите в мощно урбанизирания югоизточен Куинсланд, разчитащ доста на туризма, поддържаха завъртането на часовниците с час напред. Дори се разглеждаше вид за делене на часовите зони в Куинсланд, само че той бе отритнат, тъй като щял да отчужди селските райони от другите елементи на щата.

Други дефекти

Удълженото лятно часово време в някои елементи на Австралия и Нова Зеландия основава проблеми с мобилните телефони, компютрите и други електронни устройства, решавани посредством ръчното им пренастройване или софтуерни ъпдейти. Русия също провокира сдържан безпорядък измежду производителите на електроника с спорните решения да приключи промяната на лятното и зимното часово време, фиксирайки за непрекъснато лятното време, а сега в страната се преглежда законопроект, съгласно който да се премине за непрекъснато към зимно такова.

Смесените летателни графици и неточните транспортни написания от дълго време провокират комплициране измежду пътуващите до страни с друг от световния режим за промяна на времето. Транспортната промишленост от години се оплаква от разноските, свързани с прехода към нови написания и графици.

Сред другите възражения от лятното часово време са опасенията за сигурността в тъмните сутрини, изключително за децата, чакащи учебни рейсове в някои региони. Точно заради такива опасения в някои страни като Гватемала бе взето решение да няма лятно часово време.

Основната грижа на държавното управление в страната е сигурността на хората, отиващи рано на работа или учебно заведение, като съгласно управляващите в случай че се вкара промяната на часовниците, те биха тръгвали от къщи по мрачно, когато престъпността е най-голяма, което би ги изложило на евентуален риск.

В страни като Ирак има хора, които имат вяра, че животът е по-лесен без лятно часово време, което понижава объркването и терзанията за жителите, свързани с промени на графици и приготвянето на храна.

Фермерски групи също отстояват позиции против лятното часово време, потвърждавайки, че то има сериозен отрицателен резултат върху обвързваните със земеделието фамилии, компании и общности. Има и такива, които показват опасения за здравето на хората, свързани със промяната на часовниците, свързани най към този момент с " пренастройването " на биологичния им часовник.

Въпросът за здравните проблеми

Изследването " Смяната на лятно и зимно часово време и инфарктът на миокарда ", оповестено в New England Journal of Medicine през 2008 година, открива, че случаите на инфаркти нарастват мощно в първите три дни след прехода към лятно часово време напролет. Обратно, имало е по-малко случаи на сърдечни удари при прехода от лятно към зимно време наесен. Изследователите настояват, че най-разумното пояснение за това е отрицателният резултат от недоспиването върху сърдечно-съдовата система.

Друго проучване, оповестено в Current Biology през 2007, твърди, че системата за промяна на денонощно в човешкия организъм не се пренастройва към завъртането на часовника и сезонната акомодация към промяната на времетраенето на светлото време се нарушава от лятното часово време. Друго проучване от 2008 година проучва връзката сред лятното часово време и общото човешко здраве, изключително психологичното такова, като свързва завъртането на часовника напред през лятото с растеж на самоубийствата.

Независимо от всички причини " за " и " срещу ", България към този момент си остава постоянен последовател на завъртането на часовника напролет и есента - и не е спряла да го прави от 1979 година насам.

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР